Preskoči na glavni sadržaj

Nike Air Max

NIKE Air Max: Priča jedne legende

Upadljiv stil i beskompromisna udobnost – to su glavne značajke tenisice NIKE Air Max, vjerojatno najpoznatije koju je američki stručnjak za sportsku obuću do danas dizajnirao. Dana 26. 3. 1987. predstavljen je prvi model NIKE Air Max 1, a 2020, 33 godine kasnije, nova izdanja originala uživaju svjetsku slavu jednako kao i generacije tenisice Air Max NIKE koje su uslijedile. Ove tenisice koje su prava legenda postoje u izvedbi za žene i muškarce, djecu i mlade, s najrazličitijim dodacima, a dostupne su čak i personalizirane varijante. Stil svih kolekcija tenisice NIKE Air Max od početaka je do danas prepoznatljiv po zaista revolucionarnom dizajnu potplata: Tinker Hatfield, diplomirani arhitekt i, između ostaloga, tvorac tenisice NIKE Jordan, integrirao je element Air-a u tenisicu Air Max 1, koji se za razliku od druge sportske obuće ovdje nije skrivao, već ga je postavio na doista vidljivo mjesto. Inspiraciju za to pronašao je u prozorima pariškog muzeja umjetnosti Georges Pompidou, koji omogućuju pogled u unutrašnjost zgrade.

Kultna tenisica: NIKE Air Max

Ipak, upadljivi zračni jastuk, koji je postao zaštitnim znakom svih tenisica NIKE Air Max, mnogo je više od pukog poigravanja dizajnom. Tlačni sustav osigurava fantastično prigušenje i osjećaj hodanja kao na oprugama – nikakvo čudo, da je tehnologija NIKE Air upotrijebljena i pri izradi drugih tenisica brenda za sve one koji žele poboljšati svoje performanse, primjerice kod tenisica za trčanje iz kolekcije Pegasus. Vratimo se na kultnu obuću: Uz atletičare, tenisicu NIKE Air Max rado nose i hip-hop glazbenici i umjetnici, slavne face i ljubitelji tenisica zbog njezinih izvrsnih karakteristika i naglašene siluete koja je vrlo upadljiva. Oduševljenje je dijelom bilo zaista ekstremno – nakon izlaska skupih tenisica NIKE Air Max 95 na tržište, čiji je dizajn podsjećao na ljudsku kralješnicu, u Japanu je došlo do takve potražnje za tenisicama NIKE da su njihovi vlasnici često uslijed krađa ostajali bez njih jer su bile na glasu kao statusni simbol. Jedan je par prethodnika NIKE Air Max 95 kreiran posebno za tadašnjeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha, a njihov nasljednik Air Max 97 postao je čak još popularniji. Njegov izgled inspiriran je toliko različitim slikama kao što su kapi vode koje se šire u bari i vlak koji vozi velikim brzinama. Osim toga, prvi NIKE Air Max imao je jastuke Air koji su se protezali uzduž čitave duljine tenisice.

NIKE Air Max – must-have za svakog ljubitelja tenisica

NIKE je serijom modela tenisice Air Max Plus pokrenuo lavinu: prvi put na tržištu 1998., poznata tenisica NIKE Air Max Tuned osvojila je sve svojom futurističkom siluetom, žarkim bojama i gumenim elementom u potplatu koji je služio za stabiliziranje i ublažavanje udaraca, a koji je umetnut kao dodatak zračnom jastuku. Inače, tenisice NIKE Air Max Plus dostupne su u suvremenom novom izdanju u različitim bojama koje privlače pažnju. Još neki od slavnih članova obitelji NIKE Air Max, čije su prve verzije među kolekcionarima dijelom postigle vrtoglave cijene, tenisice su Air Max 200 opremljene iznimno velikom zračnom jedinicom i 2018. izdane NIKE Air Max 270 koje imaju velikodušan zračni potplat od 270 stupnjeva na peti. Osobe koje preferiraju minimalistički izgled, odlučit će se za nošenje tanje oblikovane tenisice u decentnijim bojama Air Max Oteko ili jednako tako reducirano dizajnirane NIKE Air Max Motion, koja će se svidjeti svima zbog svojeg gornjišta koje je gotovo bez šava i izrazito prozračna. Kao što već naziv proizvoda otkriva, NIKE Air Max Thea tenisica je za žene, koja izgleda nešto manje, ali zahvaljujući zračnoj tehnologiji koja ublažava udarce nudi jednaku udobnost kao i kolekcije koje su namijenjene pripadnicima obaju spolova. Opremljena osobito snažnim prigušivanjem, elastičnim oprugama i pojačanim potplatom, tenisica NIKE Air Max osvaja kao tenisica za svakodnevnu upotrebu, ali i kao obuća za trčanje i sprintove. Jedan od najmlađih članova obitelji NIKE Air Max moderna je tenisica Air Max 2090, nova verzija legendarne tenisice Air Max 90, koja ulazi u povijest kao ikona među tenisicama zahvaljujući svojim fantastičnim kombinacijama boja i efekata, poboljšanom prigušivanju i mnogim drugim značajkama kao što je sustav brzog vezanja i proziran šav.